Ensimmäisiä reseptejä pukkaa. Tällaista ruokaa sitten tänään, ah niin herkkua. Lapista kun olen kotoisin, niin pororuoat kyllä sitten maistuvat. Maku keitossa on enemmän kuin kohdillaan, samettista ja kermaista, sopii juhlatarjoiluunkin todella hyvin. Reseptistä kunnia kummitädilleni, Kirstille. Tarkkoja grammamääriä en osaa keittoon sanoa, mutta eipä se kokkaamisessa niin tarkkaa olekaan, maun mukaan. Olin pitänyt siis pääni perunoiden määrän suhteen, koska voisin syödä tästä vaikka pelkkää lientä, niin hyvää se on:)
Noita rieskoja taidettiin kutsua Lapin kakuiksi, jostain reseptivihosta olen sen ohjeen joskus napannut ja muunnellut sitä hiukan jauhojen suhteen. Rieskoille laitan todennäköisesti vielä erikseen ohjeen, kunhan saan leivottua uuden satsin niitä, ne kun menevät hetkessä parempiin suihin:) Nämä maistuvat mielestäni sokerisemmilta kuin ns. tavis-rieskat ja juuri siinä niiden viehätys.
Savuporokeitto (n. 4-5 annosta)
n. 3/4 l vettä
n. 5-7 perunaa
mustapippuria
n. 100g savuporomurua
puoli pakettia eli n. 125g Valion Koskenlaskija-sulatejuustoa
puoli rasiaa Creme Bonjour Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
1,5dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoa
Pieni perunat, lohkoiksi tai vaikka kuutioiksi. Keitä perunoita vedessä n. 15min kunnes ne ovat melko kypsiä ja lisää ripaus mustapippurirouhetta. Lisää savuporo, sekä tuore- ja sulatejuusto. Sekoita tasaiseksi. Mittaa maito ja lisää siihen jauho, sekoita paakuttomaksi ja lisää keittoon samalla sekoittaen. Anna suurustua n. 5-7 minuuttia. Keitto on valmis tarjoiltavaksi.
Lapin kakut (rieskat)
7dl maitoa
1dl siirappia
100g margariinia
2tl suolaa
2tl leivinjauhetta
50g hiivaa
n. 18dl vehnäjauhoa (itse olen korvannut pari desiä ruisjauholla ja toimii hyvin)
Sekoita kaikki yhteen ja vaivaa taikinaksi. Itse en ole ainakaan lämmittänyt maitoa jos tuo hiivan lisääminen mietityttää. Tämän taikinan kun ei tarvitse nousta, tai siis, sitä ei saa nostattaa. Mutta mutta..voihan sen lämmittää ja se sitten varmaan nousee vähän enemmän vaikka sitä ei varsinaisesti tarvitsekaan nostattaa. Kauli sitten (ruutukaulin/näkkileipäkaulin) ohuet pyöreät tai paistinpannun muotoiset leivät. Paista paistinpannulla ILMAN rasvaa keskilämmöllä. Muutama minuutti menee vaan yhdellä puolella, että todellakin tulee varoa etteivät ne pala.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.